<< vorige pagina
De Opvoedpraktijk


Ontwikkelingsstimulering

"Early intervention, gewoon een alerte manier van opvoeden" is een boek dat gaat over kinderen met een ontwikkelingsachterstand. Het programma Kleine Stapjes, waar in het boek over wordt geschreven, beschrijft hoe je de ontwikkeling van een jong kind op een praktische, logische en goed uitvoerbare manier kunt stimuleren. In het boek kunt u lezen dat early intervention werkt, dat ouders er zelf graag mee werken en ook hoe ze dat doen. U leest verder dat early intervention de manier is om kinderen voor te bereiden op school (bij voorkeur een gewone basisschool). Early Intervention staat ook bekend onder de naam Vroeghulp.
Via de Opvoedpraktijk kunt u begeleiding krijgen bij het stimuleren van uw kind. Samen met u onderzoeken wij hoe u dit het best kunt doen, of dit met of zonder een ontwikkelingsprogramma zal zijn. Eventueel zoeken wij samen met u naar extra handen. Wij maken gebruik van het programma Kleine Stapjes of Help. Hoe dit er uit ziet, daarover kunnen wij u in een aantal huisbezoeken uitleg geven. Het programma beschrijft de ontwikkeling van een kind van 0 tot en met 4 jaar.

Een andere methode om uw kind te stimuleren is die van Feuerstein, een bredere term die wel eens gebruikt wordt is "denkstimulering".
Professor Reuven Feuerstein is directeur van het International Center for Enhancement of Learning Potential (ICELP) in Jeruzalem. Sinds de Tweede Wereldoorlog ontwikkelt hij educatieve programma's voor kinderen, adolescenten en volwassenen die naar IsraŽl zijn geŽmigreerd en/of een [ontwikkelings] achterstand hebben. Hij biedt deze mensen denk- en taalvaardigheden en leersstrategieŽn, zodat zij zich alsnog maatschappelijk kunnen ontplooien. De resultaten zijn verbluffend. Ook buiten IsraŽl wordt de Feuersteinmethode steeds meer toegepast. Het is een methode die zowel leerkrachten als ouders kunnen leren. De methode van Feuerstein is gebaseerd op het geloof in de leerbaarheid van ieder mens. Ieder mens is in staat te leren. Leren betekent verandering in het denken en handelen.

Via de Opvoedpraktijk kunt u ook informatie krijgen over het "Oudernetwerk Denkstimulering"; een actieve groep ouders die elkaar tip en adviezen geven. Deze oudergroep komt 5 keer per jaar bij elkaar op een zaterdag.